Link Kısaltma Servisi

Link Kısaltma Servisi

Link Kısaltma Servisi Nedir?

Link kısaltma servisleri SMS, e-posta, QR kod gibi farklı alanlarda paylaşılacak linklerin ölçümlenebilmesi, adresteki UTM gibi bilgilerin gizlenerek URL’in temiz görünmesi ve SMS benzeri kanallarda SMS maliyetini azaltması gibi birçok farklı amaçla kullanılır.
Devoplus Link Kısaltma Servisi tamamen bulut tabanlı çalışan, API desteğine sahip, anlık olarak raporlanabilen ve dinamik linkler ile kişiselleştirilebilen, uçtan uca link yönetimini sağlayan gelişmiş bir servistir. Aktif link sayısı, tıklama sayısı, yönlendirme sayısı ve üretilen QR kodların tamamı limitsiz olarak sunulur.

Dinamik Bağlantı Hedefleme

Kısaltılan linklerin ziyaretçi bazında dinamik olarak farklı hedeflere yönlendirilmesi için kullanılır.
Örneğin mobil uygulamayı hedefleyen bir kısa link için ziyaretçi iOS işletim sistemli bir cihaz kullanıyorsa AppStore’a, Android işletim sistemli bir cihaz kullanıyorsa Google Play Store’a yönlendirilmesi için tanımlama yapabilirsiniz.
Dinamik bağlantı hedeflemesi yapmak için link oluşturma ekranındaki “Dinamik Bağlantılar” bölümü genişletilir ve Dinamik Bağlantı Oluştur butonu tıklanır.

Açılan pencerede raporlamalarda kullanılmak üzere bir bağlantı kuralı adı verilir. Kural oluşturma sihirbazı ile kuralın kontrol kaynağını (platform, işletim sistemi, ülke, şehir, IP adresi ya da referans kaynağı), kontrol operatörünü ve kontrol değerini tanımlayabilir, ve/veya şeklinde birden fazla kontrol ekleyebilirsiniz.



Kuralda belirtilen koşulları karşılayan ziyaretçilerin varsayılan hedef yerine yönlendirilecekleri yeni hedef kural hedefi alanına yazılır ve dinamik bağlantı kuralı kaydedilir.


UTM Takibi

Kısaltılan linkler üzerinden UTM takibi yapmak için “Web Trafiğini Ölçümlemek için UTM Bilgileri Ekle” butonuna tıklayınız. Burada tanımladığınız UTM bilgileri ana bağlantı hedefi ve dinamik bağlantı hedeflerinin hepsine otomatik olarak eklenecektir.


QR Kod Oluşturma

Basılı materyallerde kullanılan QR kodlarının okutulma sayısı ve okutan kişilere ait verilerin takip edilebilmesi için kullanılır. Birden fazla QR kod oluşturarak farklı basılı materyalleri ayrı ayrı raporlayabilirsiniz.

QR kod oluşturmak için “QR Kodu” butonuna tıklayınız. Oluşturulacak QR kodunun genişlik, yükseklik, renk ve QR kodunun ortasında görüntülenecek resmi tanımladıktan sonra QR Kodu Oluştur butonuna tıklayınız.


Mobil uygulamanızın deep link desteği bulunması halinde kısaltılan linklerinizde deep link kullanarak ziyaretçileri mobil uygulamanızdaki belirli ekranlara doğrudan yönlendirebilirsiniz. Mobil uygulamanın yüklü olmadığı durumlarda ziyaretçinin tanımladığınız farklı bir URL’e yönlenmesini sağlayabilirsiniz.

Örneğin dvp://Profile linkine tıklandığında ziyaretçinin cihazında Devoplus Portal mobil uygulaması yüklüyse uygulama başlatılacak ve profil ekranı görüntülenecektir. Uygulamanın yüklü olmadığı durumlarda ise önceden tanımlanan farklı bir linke (https://portal.devoplus.com.tr/Profile) yönlendirme otomatik olarak sağlanacaktır. Burada mobil uygulamanın mağaza linkini tanımlayarak ziyaretçiyi uygulamayı indirmeye yönlendirebilirsiniz.

Anlık Raporlama

Devoplus Link Kısaltma Servisi ile kısalttığınız linklere ait ziyaretçi verilerine hiçbir gecikme olmaksızın erişebilirsiniz. Kısa linklerdeki ziyaretçi ham verilerinin tamamı ziyaret tarihinden itibaren 12 ay boyunca saklanmaktadır.

Link raporlarına erişmek için Link Yönetimi menüsü altında raporunu görüntülemek istediğiniz kısa linkin yanında bulunan Raporlar butonuna tıklayabilirsiniz.


Bot Ayrıştırma

Kısa link raporlarınızı görüntülerken Google, Facebook, Twitter, WhatsApp gibi farklı botlara ait trafiğin ziyaret sayılarınızı etkilememesi için Devoplus Link Kısaltma Servisi botları otomatik olarak tanır ve ayrıştırır.

Link raporunun filtre bölümünde yer alan “Bot trafiğini dahil et” seçeneğini kaldırarak bot trafiğini raporlarınızdan temizleyebilirsiniz.

Tekil Kullanıcı Ayrıştırma

Kısa link raporlarınızı görüntülerken aynı IP adresi üzerinden birden çok kez gelen trafiğin ziyaret sayılarınızı etkilememesi için Devoplus Link Kısaltma Servisi mükerrer trafiği otomatik olarak tanır ve ayrıştırır.

Link raporunuzun filtre bölümünde yer alan “Sadece tekil kullanıcı trafiğini dahil et” seçeneğini işaretleyerek mükerrer ziyaretçi trafiğini raporlarınızdan temizleyebilirsiniz.


Kıta, Ülke, Şehir ve Bölge Kırılımları

Devoplus Link Kısaltma Servisi kısa linklerinize tıklayan ya da QR kod okutarak gelen tüm ziyaretçilerin IP adresi bilgilerini kullanarak Kıta, Ülke, Şehir ve Bölge bazında kırılımlarını otomatik olarak tanır.

Elde edilen bu bilgiler ile ülke ve şehir bazında ziyaretçi kırılımlarını harita ve grafikleri kullanarak görsel olarak raporlar.



İşletim Sistemi ve Platform Kırılımları

Devoplus Link Kısaltma Servisi kısa linklerinize tıklayan ya da QR kod okutarak gelen tüm ziyaretçilerin User Agent String bilgilerini kullanarak Platform ve İşletim Sistemi bazında kırılımlarını otomatik olarak tanır.

Elde edilen bu bilgiler ile işletim sistemi bazında ziyaretçi kırılımını grafik kullanarak görsel olarak raporlar.


Ham Verinin Dışa Aktarımı

Link raporunda görüntülenen grafiklere ek olarak farklı raporlar oluşturmak ya da farklı ziyaret analizleri gerçekleştirebilmeniz için tüm ziyaretçilere ait ham verileri görüntüleyebilir ya da Excel dosyası olarak dışa aktarım gerçekleştirebilirsiniz.

Ham veri içerisinde Ziyaret Tarihi, Ziyaretçinin IP Adresi, Bot Ayrımı, Kıta, Ülke, Bölge, Bölge Kodu, Şehir, Saat Dilimi, Harita Koordinatları, Referans Kaynağı ve Ziyaretçinin Yönlendirildiği URL gibi birçok bilgi bulunmaktadır.


Kırık Link Raporlama

Devoplus Link Kısaltma Servisi ile kısalttığınız tüm linkleriniz için günlük olarak link sağlığı kontrolü yapılmaktadır. 404 yanıtı alınan tüm linklerinizi düzeltebilmeniz için e-posta ile otomatik kırık link bildirimi gönderilir.

API Desteği

Devoplus Link Kısaltma Servisinin kullanıcı arayüzünde yapılabilen tüm işlemler (link oluşturma, düzenleme, raporlama vb.) için Rest tabanlı API’lar ile entegrasyon desteği bulunmaktadır. Talep etmeniz halinde ileteceğimiz entegrasyonu dokümanı ve yetki anahtarlarını kullanarak kendi sistemleriniz ile entegre hale getirebilirsiniz.


    • Related Articles

    • DEXA Nasıl Çalışır?

      DEXA temelde 2 farklı uygulama olarak çalışır. İlk uygulama DEXA'nın arkaplan işlemlerini yapmasını sağlayan ve Devoplus Portal ile iletişim kurduğu servis katmanıdır. İkinci uygulama ise bu servisin yönetilmesini sağlayan bir arayüz katmanıdır. ...